Achtergrond-info Amerika 2014 -gr8

AMERIKA

Noord-Amerika.

De ontdekking van Amerika.
De meeste mensen die in de 15e eeuw in Europa leefden wisten maar weinig over de wereld buiten Europa.  De Europeanen bouwden grote schepen en ontdekkingsreizigers voeren de oceanen op, op zoek naar “nieuwe werelden”. Zo werd bijvoorbeeld India ontdekt. Columbus wil er achter komen of er een andere weg naar India mogelijk is, dan de bestaande, vol gevaren. Die ging langs Kaap de Goede Hoop bij Afrika. In Europa weten mensen al heel lang dat de aarde rond is. De Griek Eratosthenes heeft dit in de oudheid bewezen. Columbus trok daaruit de conclusie dat het niet  alleen mogelijk moest zijn via het oosten maar ook via het westen naar India te gaan. De Portugese koning betaalde zijn reis. Als hij in Amerika aankomt na een lange reis, denkt bij India gevonden te hebben. De mensen die in Amerika wonen, geeft hij daarom de naam Indianen. Dat is zo gebleven, ook als men doorkrijgt dat Columbus niet in India is aangekomen, maar in een tot dan toe, in Europa, onbekend continent.
Omdat Amerika voor de Europeanen een onbekend stuk van de wereld was, werd Amerika ook wel de Nieuwe Wereld genoemd. Columbus had zelf helemaal niet door dat hij een nieuw werelddeel ontdekt had. Later ontdekt Amerigo Vespucci Amerika opnieuw. Amerika werd naar hem vernoemd.

Emigratie.
Er waren veel Europeanen die in Amerika een nieuw bestaan op wilden bouwen. Ze vertrokken met grote gezinnen om zich in Amerika te gaan vestigen. De oorspronkelijke bewoners van het land, de indianen, waren hier niet blij mee. De indianen leefden met groot respect voor de natuur. Zij vinden dat de aarde vergelijkbaar is met onze moeder. Zij zorgt goed voor jou maar jij moet ook goed voor haar zorgen. Als je goed bent voor de natuur dan zal de aarde je voeden. In hun ogen is het onmogelijk de aarde te bezitten. De aarde is van niemand, vinden zij, wij mogen haar slechts gebruiken. De Europeanen wilden het land kopen. Dat wilden en dat konden, de indianen niet. De Europeanen eigenden zich de grond toe en verkochten het door. De indianen werden verdreven en mochten uiteindelijk alleen nog maar in reservaten wonen.

Wereldmacht.
Amerika is sinds het einde van de tweede wereldoorlog een van de sterkste wereldmachten geworden. Sinds de val van het ijzeren gordijn in Europa is Amerika de enige wereldmacht die wereldwijd militair op kan treden.  Amerika is nu nog een economische wereldmacht maar landen als China en India en Rusland worden steeds rijker. Europeanen kijken veel Amerikaanse televisie en films en zo heeft Amerika ook veel invloed op ons leven.

Natuur.
In de Verenigde Staten vind je veel bijzonder natuurverschijnselen. Je vindt er de grootste watervallen ter wereld, De “Niagara watervallen”. Je hebt er de “Grand Canyon”. Dit is een diep dal van de rivier de Colorado, de “Rocky Mountains”(een rotsgebergte) en “Death Valley” (dal van de dood). In Death Valley valt maar 5 centimeter regen per jaar en is het allerheetste plekje op aarde.


Midden-Amerika en Mexico.

Midden-Amerika vormt de verbinding tussen Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Het belangrijkste kenmerk van al deze staten is dat grootgrondbezitters heel erg veel politieke macht bezitten. Veel mensen zijn hier natuurlijk niet zo blij mee, waardoor er regelmatig strijd uitbreekt tussen de gewone bevolking en de machthebbers. De sociale voorzieningen zijn niet te vergelijken met de voorzieningen in West-Europese landen. Er leven daardoor bijvoorbeeld veel kinderen op straat.
Cuba is het enige land tussen ‘De Amerika’s’ dat communistisch is. Alleen de communistische partij is toegestaan. De Verenigde Staten willen geen handel drijven met Cuba. Cuba wil ook niets weten van de Verenigde Staten.

Azteken.
De Azteken bewoonden Mexico voordat de Europeanen daar kwamen.  De Azteken noemden zichzelf ‘de Mexica’. Het was een land met landbouw en mooie bouwwerken die lijken op piramides. Ook hadden de Azteken verstand van bijvoorbeeld wiskunde en astrologie. Bij de Azteken waren er twee soorten onderwijs. Op school leerden de kinderen geschiedenis, godsdienst, muziek en dans. De kinderen van de adel gingen naar een speciale school, de Calmecac. De kinderen werden hier opgeleid tot priesters, generaals, rechters en ambtenaren. Ze kregen vakken als wiskunde, astrologie, recht, lezen, schrijven en het gebruik van de kalender. 
                                                         

Panama.
Er is een kanaal gegraven van ruim 81 km lang dwars door het Midden-Amerikaanse land Panama, om ervoor te zorgen dat schepen van de Grote Oceaan naar de Atlantische Oceaan kunnen varen (en andersom) zonder een enorme omweg te hoeven maken. Panama is gekozen omdat dit het smalste land is. Het eerste schip, het Amerikaanse stoomschip Ancon, voer door het kanaal op 15 augustus 1914.



Zuid-Amerika.

Zuid-Amerika is maar iets kleiner dan Noord-Amerika. Lange tijd leefden hier vreedzame indianenvolken. Dit veranderde toen Europese ontdekkingsreizigers het land ontdekten. Nu zijn er nog maar weinig indianen. Bijna alle Zuid-Amerikanen spreken Spaans of Portugees.

De Andes indianen.

De “Andes indianen” wonen, zoals de naam al zegt, in het Andesgebergte. Het gebergte ligt in de tropen en toch is het daar waar de indianen leven niet warm. Dat komt omdat ze zo hoog in de bergen wonen. De toppen van die bergen zijn soms meer dan 6 kilometer hoog!!! De Indiaanse bevolking van de Andes draagt vaak warme poncho’s gemaakt van alpacawol. In dit gebergte ligt ook La Paz. Dat is de hoogst gelegen hoofdstad in de wereld. Het is een stad waar miljoenen mensen wonen. 

Suriname.

Tot 1667 was Suriname een Britse kolonie. In dat jaar werd het door Abraham Crijnssen veroverd voor Nederland. De Britten voerden toen oorlog met Nederland. De Britten pikten Nieuw Nederland in. Dat was een Nederlandse kolonie op de plek waar nu New York ligt. Toen Nederland en de Britten vrede sloten besloten ze de “ruil” zo te laten. Tot 1975 hoorde Suriname bij Nederland. De Nederlanders legden de moerassen droog en gingen er planten in verbouwen zoals tabaksplanten en suikerplanten. Nederlanders haalden slaven uit Afrika omdat de slavenhandel toen nog niet verboden was. In 1863 werd de slavernij verboden.

In 1975 werd Suriname onafhankelijk. Veel Surinamers spreken nog steeds Nederlands.  Eerst was Suriname een democratie. (gekozen door het volk) Er kwam ruzie. Desi Bouterse, iemand uit het leger kwam aan de macht. Zo werd Suriname geruime tijd een dictatuur.(één persoon of groep is de baas, niet gekozen door het volk en kranten, leger, rechters en politie moeten doen wat de baas zegt.) Inmiddels is Suriname al lang weer paar jaar een democratie, maar ze durfden Desi Bouterse niet op te pakken voor de moorden die hij heeft gepleegd of heeft laten plegen. Inmiddels is diezelfde Desi Bouterse door een meerderheid van het Surinaamse volk tot president gekozen.  

Suriname is een typisch voorbeeld van een smeltkroes van culturen. In Suriname wonen Indianen, Chinezen, Hindoestanen, Afrikaners en Creolen vreedzaam naast elkaar.

In de tijd dat Suriname bij Nederland hoorde, hadden de mensen ook een Nederlands paspoort. Veel Surinamers verhuisden naar Nederland. Maar ook na de onafhankelijkheid vestigden veel Surinamers zich in Nederland. Er wonen nu ongeveer 240.000 Surinamers in Nederland. Suriname en Nederland zijn ongeveer even groot, maar in Suriname wonen ongeveer 400.000 mensen en in Nederland inmiddels 16 miljoen mensen!!!!

0 reacties: