maandag 3 november 2008

Project WO II

Vandaag zijn we met de hele bovenbouw begonnen met het twee weken durende project over de Tweede Wereldoorlog. In Olympus is Tom vanmorgen begonnen met een experiment. De kinderen werden (na een zogenaamd onderzoek uit het ochtendjournaal) ingedeeld in twee groepen. De kinderen met bruine ogen en een groep kinderen met blauwe of groene ogen. De eerste groep was volgens het zogenaamde onderzoek superieur aan de tweede groep en kreeg daarom van Tom een aantal privileges. Al snel liepen de emoties in de groep best hoog op. Kinderen schrokken erg van de consequenties (bijvoorbeeld niet meer mogen spelen met een vriendje of vriendinnetje met een andere kleur ogen of extra werken i.p.v. gym). Daarom vertelde Tom al snel dat hij alles verzonnen had en dat er van een superieure groep natuurlijk helemaal geen sprake was. We hebben er uitgebreid met elkaar over nagepraat. En toch duurde het best nog even tot we van de schrik bekomen waren.

Vervolgens legden we het verband met de discriminatie van de joden in de periode voor de TweedeWereldoorlog en de vreselijke gevolgen die dat in de oorlog voor deze groep mensen heeft gehad. Ook hebben we specifiek naar het verhaal van Anne Frank gekeken. Zij mocht, enkel en alleen omdat ze joods was, ineens niet meer naar school, niet meer naar het zwembad en uiteindelijk ook niet meer met een aantal vriendinnen omgaan. Door de ervaringen met het experiment rond de oogkleur konden we ons een klein beetje verplaatsen in de nare gevoelens die discriminatie en rascisme met zich meebrengen.

's Middags zijn we in groepjes met allerhande thema's rond de oorlog aan het werk geweest. De resultaten zullen we steeds weer in de groep aan elkaar presenteren. Tijdens de weeksluitingen op vrijdag zullen we ook aan de andere kinderen en ouders onze werkstukken en studies presenteren.

0 reacties: